Veverita

Veverita

Veverita este un mamifer rozator destul de raspandit in intreaga lume. Familia din care face se numeste Sciuridae si apartine de ordinul Rodentia – ce mai include cainele de preerie, popandaul si marmota.

Veverita - scurta descriere

Culoarea blanii pe piept este alba, iar pe restul corpului destul de variata, putand fi neagra, gri, roscata, complet alba si poate avea dungi negre pe spate, in functie de specie.

Veveritele gri si roscate sunt cele mai raspandite, traind pe continentele Europa si Asia indeosebi.

Corpul unei veverite gri nu depaseste 40 de cm in lungime cu tot cu coada, iar greutatea medie este de 500 grame. Durata medie de viata este de 6 ani, iar hrana consta in alune, nuci, fructe de padure, samburi, seminte.

Cele roscate (Sciurus vulgaris) sunt mai mici, lungimea osciland in jurul a 25 de cm. In ceea ce priveste mancarea, acestea sunt amatoare si de conuri de brad si pin pe care le procura din padurile de conifere, unde prefera sa traiasca.

In America de Nord se intalneste o specie de veverita dungata – Tamias striatus.

In vestul Africii traieste cea mai mica veverita, a carei lungime atinge 7 cm, iar in sud-estul Asiei si in Nepal cea mai mare, de aproximativ 90 de cm (Ratufa indica).

O curiozitate legata de veverite este faptul ca, in situatii extreme, pot inota in stil cainesc si folosesc coada drept carma.

Aceste animale prefera sa traiasca singure, perioada de imperechere fiind cam singura in care cele doua sexe intra in contact. Femela veverita poate naste pana la patru pui pe care ii creste singura, deoarece masculul paraseste familia. Puii raman alaturi de mama pentru circa 10 saptamani, timp in care se dezvolta in vizuina.

Articole din categoria Animale de companie

Sugar Glider Sugar Glider

Papagalii vorbitori Papagalii vorbitori

Porcusor de Guineea Porcusor de Guineea

Veverita Veverita

Vola.ro
Vola.ro

 

 

Toate drepturile de autor au fost rezervate.