Ursul Brun

Ursul Brun

Ursul brun face parte din familia Urside si este un mamifer omnivor. Cei multi ursi bruni se gasesc in Rusia, dar se mai intalnesc si in America de Nord sau Europa (Franta, Slovacia, Cehia, Spania, Romania).

Ursul brun - descriere

Corpul unui urs brun (Ursus arctos arctos) este masiv si atinge aproximativ 2,5 m in lungime si cantareste pana la 600 kg. Picioarele sale sunt lungi si puternice. Ursul brun se sprijina pe toata talpa (plantigrad) si are unghiile neretractabile si lungi.

Spatele sau este bombat si usor inclinat catre umeri. Gatul este scurt si gros, botul alungit si conic, iar ochii mici, oblici si cu pupila rotunda. 

Blana sa este deasa si formata din doua randuri de par, iar culoarea variaza de la cafeniu la roscat sau negru, putand exista si pete albe in jurul gatului in special la ursii bruni tineri.

Simturile pe care se bazeaza cel mai mult sunt auzul si mirosul.

Este omnivor, fapt pentru care dintii sai sunt adaptati – canini puternici, molari rotunjiti. Hrana lor se schimba pe masura ce inainteaza in varsta, trecand de la fructe de padure, ghinde, miere, cereale, iarba la animale mici si medii (peste, pasari, oi). Mananca si lesurile neputrezite in lipsa de altceva.

Imperecherea are loc de obicei in lunile aprilie-iunie, iar femela naste, dupa o perioada de gestatie de 7-8 luni, intre unu si cinci pui cu lungimea de aproximativ 25 cm, greutatea 500 grame si fara vederea ce se contureaza dupa 25 de zile. Femela de urs brun are grija de pui pana ce acestia ajung la varsta de doi ani.

In Romania, in Muntii Carpati, se gaseste cel mai mare numar de ursi bruni din Europa (in prezent aprox. 6000 de exemplare). Sunt animale longevive, traind pana la 30 de ani in salbaticie si chiar cu 20 de ani mai mult in captivitate.

Articole din categoria Animale salbatice

Pinguinul Pinguinul

Leu Alb Leu Alb

Elefantul Elefantul

Ursul Brun Ursul Brun

Vola.ro
Vola.ro

 

 

Toate drepturile de autor au fost rezervate.