Rio de Janeiro

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro este un oras situat in sud-estul Braziliei, in Golful Guanabara.

Denumirea sa este legata de momentul descoperirii acestui tinut de catre exploratorul Gaspar de Lemos – 1 ianuarie 1502. Acesta l-a numit “Rau de Ianuarie” (in portugheza Rio de Janeiro).

Orasul a fost fondat in onoarea regelui Portugaliei, Sebastian I, in anul 1565.

O data cu timpul, importanta lui a crescut, ajungand capitala Portugaliei in timpul invaziei napoleoniene (1808-1821), dar si a Braziliei intre anii 1764-1960.

Desi capitala tarii s-a mutat in orasul Brasilia, Rio de Janeiro a ramas unul dintre cele mai semnificative centre urbane, al doilea ca marime dupa Sao Paulo.

Rio de Janeiro - distractie, plaja, fotbal

Rio de Janeiro este recunoscut si renumit pentru faimosul carnaval ce se desfasoara an de an, imensa statuie de pe muntele Corcovado, ce il reprezinta pe Hristos si, nu in ultimul rand, pentru plajele Copacabana si Ipanema si hotelurile sale.

Statuia celebra este considerata cea mai mare opera de arta din lume, construita intre anii 1927-1931.

Carnavalul se desfasoara an de an, inaintea sarbatorii pascale si dureaza patru zile. In tot acest timp, sunt organizate petreceri de strada, spectacole de samba, defilari in costumatii extravagante si sumare.

Centrul istoric – centro – este cel mai animat in timpul carnavalului, aici desfasurandu-se numeroase petreceri in plina strada. Ca obiective turistice in aceasta parte a orasului, exista muzee, teatrul municipal, catedrala modernista, biserica Candelaria.

In sud, exista mai multe cartiere dispuse pe coasta. In aceasta zona, se gasesc plajele lor atat de cunoscute – Ipanema si Copacabana (unde se desfasoara o petrecere de sfarsit de an, la care se aduna in jur de 2 milioane de oameni pentru a admira focurile de artificii lansate de pe vasele din largul marii).

Rio de Janeiro este un mix de forme de relief, de cultura si de distratie, de sentimente de frivolitate si admiratie, de statuturi sociale: munti de granit abrupti, in vecinatatea oceanului Atlantic, intre intinderile de nisip fin, case coloniale impecabile cuibarite intre zgarie-nori moderni de sticla, paduri verzi pe coline dens populate.

Cei mai inalti munti poarta denumirea de Pedra da Gavea (Piatra de Gabier) – 842 m si sunt situati in cartierul São Conrado.

In nordul orasului se gaseste un stadion foarte mare - Maracanã, ce poate gazdui peste 110 000 de spectatori. Acestuia i s-a redus din capacitatea initiala de gazduire a 200 000 de persoane, la momentul inaugurarii fiind cel mai mare din lume. Aici se vor desfasura Jocurile Olimpice de vara din anul 2016.

Tot in nord se afla si Muzeul National, organizat in fostul palat imperial din parcul Boa Vista.

In vest se gasesc mai multe cartiere, printre care Barra da Tijuca – unde se desfasoara un proces de modernizare si unde au ales mai multi afaceristi sa se retraga, fiind o zona mai putin agitata si aglomerata decat centrul orasului Rio. Si aceasta zona dispune de plaje bune si apreciate de locuitori. In acest cartier, s-au desfasurat in 2007 Jocurile Pan-Americane.

Zonele rau famate din Rio de Janeiro poarta denumirea de favelas si se constituie din case sarace ridicate pe dealuri.

Articole din categoria Calatorii

Persepolis Persepolis

Rio de Janeiro Rio de Janeiro

Milano Milano

Kazan Kazan

Vola.ro
Vola.ro

 

 

Toate drepturile de autor au fost rezervate.