Porcusor de Guineea

Porcusor de Guineea

Porcusorul de Guineea este un mamifer rozator ce provine din America de Sud.

Porcusor de Guineea - scurta descriere

Porcusorul de Guineea (Cavia porcellus) are la maturitate o lungime de pana la 25 de cm si o greutate pana in 1, 5 kg.

Rasele sunt clasificate in functie de lungimea blanitei si culoarea acesteia, astfel incat s-au distins trei mari categorii: Porcusorul de Guineea American, Abisinian si cel Peruvian.

Aceste animale emit diverse sunete ce exprima starea lor de spirit, au auzul si memoria foarte bune, astfel incat pot retine si recunoaste vocea, mirosul pielii si chiar pasii stapanului.

Porcusorul de Guineea este erbivor si are nevoie de hrana vegetala bogata in fibre. Sistemul sau digestiv se aseamana cu cel al cailor – cecum voluminous si colon proximal. Pentru a fi sanatos, el are nevoie de apa si fan la discretie.

Porcusorul de Guineea este obisnuit sa traiasca in grup. Diferentierea intre sexe se poate face observand forma aparatului genital. La femela este in forma de Y, iar la masculi de i, punctul reprezentand penisul.

Ca femela sa fie fertila si sa duca sarcina pana la capat, este recomandat ca aceasta sa ramana gravida in primul an de viata, dupa varsta de 5-6 luni. Daca prima sarcina apare dupa varsta de un an, este posibil sa existe complicatii si femela sa moara.

Femela gestanta nu trebuie sa se streseze, lucru care implica evitarea schimbarilor de mediu neasteptate, are nevoie de vitamina C si se simte mai bine in compania altor porcusori de Guineea.

Perioada de gestatie este cuprinsa intre 59 si 70 de zile, femela putand da nastere la 3-5 pui. Mama va curata puii de porcusor de Guineea dupa nastere si va manca o parte din placenta si cordoanele ombilicale – lucru absolut normal si benefic pentru ei.

Articole din categoria Animale de companie

Sugar Glider Sugar Glider

Iepurii Iepurii

Papagalii vorbitori Papagalii vorbitori

Veverita Veverita

Vola.ro
Vola.ro

 

 

Toate drepturile de autor au fost rezervate.