Batalia de la Maraton

Batalia de la Maraton

Batalia de la Maraton s-a desfasurat in 490 i.Hr pe un camp situat la nord-est de Atena si s-a incheiat cu victoria fortelor grecesti care s-au opus unei invazii persane, in timpul razboaielor medice.

Scenariul bataliei de la Maraton a inceput in momentul in care regele Darius al Persiei a trimis mesageri in orasele-state grecesti cerand tribut pe pamant si apa. Majoritatea oraselor-state i-au acceptat cererile, dar trei dintre ele – Atena, Sparta si Eretria – l-au sfidat si s-au comportat foarte dur cu mesagerii. Afland despre moartea emisarilor, Darius a hotarat sa se razbune. In anul 492 i.Hr a trimis 20 de corabii impotriva grecilor dar intreaga flota a naufragiat in timpul unei furtuni langa Muntele Athos si multi soldati s-au inecat.

Vestea debarcarii persilor a ajuns in scurt timp la Atena, unde generalii au decis ca nu pot actiona fara ajutorul Spartei. Presati de timp, ei trebuia sa-si alerteze aliatii foarte repede. A fost trimis un soldat grec, Pheidippides, care trebuia sa-i avertizeze. Acesta a parcurs in fuga cei aproximativ 42 km, dus-intors, in doar doua zile.

Generalii atenieni si-au plasat oamenii in pozitii strategice: stiind ca armata persana era puternica in centru si slaba pe flancuri, atenienii s-au hotarat sa-i infrunte intarindu-si propriile flancuri mai mult decat centrul. Acestia au coborat usor de pe dealurile din jurul

Maratonului, 9.000 de barbati puternici, majoritatea hopliti (soldati pedestri cu armament greu) si s-au indreptat spre Maraton pentru a-i ataca pe persi. In cele din urma 6.400 de persi au fost ucisi; in randul grecilor nu au existat decat 192 de victime.

Dupa batalie, lui Pheidippides i s-a ordonat sa alerge de la campul de batalie pana la Atena, pentru a le da oamenilor vestea victoriei. La sosire, el a soptit „Am invins!”, apoi s-a prabusit si a murit in bratele cetatenilor. Acestia au considerat ca niciodata un om nu a avut o moarte atat de glorioasa. Distanta parcursa de el – cei 42 km – este evocata in cursa de maraton a Jocurilor Olimpice moderne.

Articole din categoria Istorie

Batalia de la Maraton Batalia de la Maraton

Moartea lui Hanibal Moartea lui Hanibal

Caderea Bastiliei Caderea Bastiliei

Democratia in criza, 1918 - 1945 Democratia in criza, 1918 - 1945

Booking.com
Booking.com

 

 

Toate drepturile de autor au fost rezervate.