Batalia de la Maraton

Batalia de la Maraton

Batalia de la Maraton s-a desfasurat in 490 i.Hr pe un camp situat la nord-est de Atena si s-a incheiat cu victoria fortelor grecesti care s-au opus unei invazii persane, in timpul razboaielor medice.

Scenariul bataliei de la Maraton a inceput in momentul in care regele Darius al Persiei a trimis mesageri in orasele-state grecesti cerand tribut pe pamant si apa. Majoritatea oraselor-state i-au acceptat cererile, dar trei dintre ele – Atena, Sparta si Eretria – l-au sfidat si s-au comportat foarte dur cu mesagerii. Afland despre moartea emisarilor, Darius a hotarat sa se razbune. In anul 492 i.Hr a trimis 20 de corabii impotriva grecilor dar intreaga flota a naufragiat in timpul unei furtuni langa Muntele Athos si multi soldati s-au inecat.

Vestea debarcarii persilor a ajuns in scurt timp la Atena, unde generalii au decis ca nu pot actiona fara ajutorul Spartei. Presati de timp, ei trebuia sa-si alerteze aliatii foarte repede. A fost trimis un soldat grec, Pheidippides, care trebuia sa-i avertizeze. Acesta a parcurs in fuga cei aproximativ 42 km, dus-intors, in doar doua zile.

Generalii atenieni si-au plasat oamenii in pozitii strategice: stiind ca armata persana era puternica in centru si slaba pe flancuri, atenienii s-au hotarat sa-i infrunte intarindu-si propriile flancuri mai mult decat centrul. Acestia au coborat usor de pe dealurile din jurul

Maratonului, 9.000 de barbati puternici, majoritatea hopliti (soldati pedestri cu armament greu) si s-au indreptat spre Maraton pentru a-i ataca pe persi. In cele din urma 6.400 de persi au fost ucisi; in randul grecilor nu au existat decat 192 de victime.

Dupa batalie, lui Pheidippides i s-a ordonat sa alerge de la campul de batalie pana la Atena, pentru a le da oamenilor vestea victoriei. La sosire, el a soptit „Am invins!”, apoi s-a prabusit si a murit in bratele cetatenilor. Acestia au considerat ca niciodata un om nu a avut o moarte atat de glorioasa. Distanta parcursa de el – cei 42 km – este evocata in cursa de maraton a Jocurilor Olimpice moderne.

Articole din categoria Istorie

Batalia de la Maraton Batalia de la Maraton

Moartea lui Hanibal Moartea lui Hanibal

Caderea Bastiliei Caderea Bastiliei

Arta chinezilor Arta chinezilor

Vola.ro
Vola.ro

 

 

Toate drepturile de autor au fost rezervate.